Aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per abuis schade toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de WA verzekering voor jou. Gebruik onze aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijker.

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je niet alleen je eigen portemonnee, maar ook die van degene die je per ongeluk schade toebrengt. Wij helpen bij het kiezen van de beste WA verzekering voor jouw gezin.

Waarom een WA verzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren ga je aan om je te beschermen tegen schades waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je toebrengt aan anderen of de goederen van anderen. Denk aan de laptop van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je oom die struikelt over een losliggend touw in jouw kamer en zijn enkel breekt. De aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt niet alleen de schade die jij hebt veroorzaakt, ook die van bijvoorbeeld je logés. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schadebedrag van 1 miljoen euro. Kosten Aansprakelijkheidsverzekering

Waarom een AVP?

Uw AVP verzekerd u tegen schade aan anderen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

  • De AVP wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
  • De AVP vergoed letsel schade en zaakschade
  • Schade die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
  • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden vergoed door een aansprakelijkheidsverzekering
Een AVP is een verzekering die schade die jij als verzekerde aan iemand anders of zijn goederen aanbrengt. De verzekering is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als verzekerde schade aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 gedekt per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Kenmerken van een Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is niet verplicht in ons land, maar wel aan te raden. Als jij of jouw vrouw iets doet waardoor schade ontstaat, kun je over het algemeen aansprakelijk worden gesteld voor de veroorzaakte schede. Dat betekent dat jij opdraait voor de schade aan goederen, maar ook voor schade aan de gezondheid van mensen. Zeker die letselschade kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een AVP niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Vooral met kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje. De kosten voor het vergoeden van de schade kan dan enorm hoog uitvallen. Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen! In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de aansprakelijkheidsverzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten. De kosten die je betaalt voor een WA verzekering met gezinsdekking (ongeveer €50 per jaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en zeker geen reden om een verzekeringspolos niet aan te gaan. Daarnaast ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.  

AVP Vergelijken

Een AVP vergelijken biedt dekking voor schade waar jij of jouw zoon aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Daarnaast ben je verzekerd voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor schade aangericht door je huisdier. Ook ben jij aansprakelijk voor schade die is voorzaakt door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat dekt je aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

De aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het instap pakketten heeft een ruime dekking. Wanneer je voor een schade aansprakelijk bent kun je beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering particulieren. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar ook voor je huisdieren.

Dekking WA verzekering

Een AVP dekt over het algemeen:
  • Schade waar jij aansprakelijk voor bent zoals letselschade bij anderen en schade aan goederen
  • Schade die niet met opzet toegebracht is
  • Schade aangericht door je dochter
  • Schade als gevolg van een gebrek aan je huis

Gemakkelijk overstappen aansprakelijkheidsverzekering

Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappijverzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool afsluiten.

Voor wie en waarom?

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is er grofweg in 2 typen: een alleenstaanden- of een gezinsdekking. De namen zeggen het al: als je alleenwonend bent, kun je volstaan met een (goedkopere) dekking. Als je een gezinsdekking hebt afgesloten, dan zijn je vrouw of geregistreerd partner en je minderjarige kinderen meeverzekerd. Dat is ook zo als je kinderen niet (meer) thuis wonen. Zelfs inwonende schoon- en (groot)ouders worden onder de AVP gezien als onderdeel van het gezin. En zowel bij de alleenstaanden- als bij de gezinspolis zijn personeel meeverzekerd.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering ga je aan om je te verzekeren voor schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan andere mensen of de spullen van personen. Denk aan de computer van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je collega die struikelt over een losliggend touw in jouw huis en zijn sleutelbeen breekt. Een AVP dekt bijna alle schade die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je logés. Met de WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schade van ruim een miljoen euro. Heb je interesse in een aansprakelijkheidsverzekering, dan kun het beste eerst een aantal aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat geldt eigenlijk voor alle verzekeringen en diensten. In het geval van een aansprakelijkheidsverzekering kun je al snel geld overhouden omdat de premies gewoon ontzetten verschillen. Heb je eenmaal jouw aansprakelijkheidsverzekering gevonden en de keus gemaakt met onze vergelijkingstool, dan kun je ongestoord verder.
Scroll to top